במקרה שבו אתם “תקועים” עם רכב ישן שאתם לא מצליחים למכור מכיוון שהוא ישן מדי או כי יש לו יותר מדי תקלות או שהאחזקה שלו יקרה מדי או שהוא לא עובר מבחן רישוי (טסט) ואולי מעוד סיבות אחרות, הפתרון היחיד הקיים בתנאי השוק כיום, הוא גריטה.
הביטוי הזה, “רכב לגריטה” הוא בוודאי ביטוי המוכר לרבים ששמעו אותו בעבר בכל מיני הזדמנויות.
למעשה, גריטה היא פעולה של פירוק הרכב מסך כל הרכיבים המרכיבים אותו. המילה עצמה מגיעה מהשורש ג.ר.ט ובעיקר מוכרת לכולנו מהשימוש השכיח במילה גרוטאה.
למעשה פעולת הגריטה, היא תהליך הפיכה מעשי של הרכב לגרוטאה שאינה ברת שימוש. לעיתים בשפה היומיומית, אנחנו מוצאים את עצמנו עושים שימוש במילה “גרוטאה” לתאר רכב ישן, שלא עובד, בקושי זז או רק עושה בעיות. פעולת הגריטה, היא ממש הופכת את הרכב לגרוטאה שכבר לא יכולה לשמש לשימוש המקורי שלו וכל מה שנשאר ממנו זו האפשרות להיות חלקי חילוף או חומרים למחזור.
בדרך כלל פעולת הגריטה נעשית על רכבים ישנים שכבר לא כשירים לנסיעה על כביש ועל רכבים שעברו תאונה ברמת טוטאלוס שאין אפשרות לתקן.
ההגדרה של רכב ישן מעט מורכבת. על פי חוקי התעבורה, החל מגיל מסוים של רכב (גיל 19) הוא נקרא רכב ישן. אמנם אין מניעה עדיין לנסוע ברכב ישן, אך הנסיעה בו היא בהתאם לכללי התעבורה הקשורים בעיקר למבחן הרישוי וסוגיות בטיחות. מדובר על ביצוע תדירות בחינות רישוי גבוהה יותר ובדיקת בלמים נוספת.
לצד ההגדרה של החוק במדינת ישראל, ישנה גם ההגדרה של בעל הרכב עצמו, שיכול להחליט שהרכב ישן מהרגע שאין לו כדאיות כלכלית או בטיחותית מבחינת השימוש בו ואין לו גם קונה עבורו. במצב כזה, מבחינתו, הפתרון היחיד שנשאר הוא מכירת הרכב לגריטה.
העובדה שגריטת רכבים הופכת לתופעה שכיחה יותר ויותר בעשור ויותר האחרונים מעידה על החשיבות של הפעולה ועל ריבוי היתרונות הטמונים בה.
בגריטת רכב ישן או רכב לאחר תאונת טוטאלוס יש מצב של WIN- WIN עבור כולם.
בעל הרכב: נפטר מגרוטאה שתופסת לו מקום בחנייה, מעלה חלודה וכל עוד לא דיווח למשרד התחבורה שמדובר ברכב בסטטוס “הפקדה” גם עולה לו כסף בדמות תשלום אגרת רישוי. במקביל, במכירת הרכב הישן הוא מקבל תשלום עבור שליחת הרכב לגריטה.
קונה הרכבים: אמנם יש לו הוצאות על קניית הרכב, השינוע שלו ותהליך הפירוק, אך הוא מרוויח מהוצאת חלקי חילוף ו/או מכירת המתכות, גומי ופלסטיק למפעלי מחזור.
הסביבה: איכות הסביבה מרוויחה מתהליכי מחזור וצמצום צריכה של משאבים חדשים, וגם, מצמצום מתכות מעלות חלודה, מטפטפות שמנים מזהמים לאדמה ובכללי סביבת חיים ללא מטרדי תברואה.