כמה פעמים שמעתם מסביבכם (בעיקר שאתם מבלים באזור מוסכים, מכוניות וגברים), “הרכב הזה ישר הולך לברזל” או “הרכב הזה בקושי שווה את הברזל שלו”.
למה לרכב קוראים פתאום לברזל? מה המחיר של רכב לברזל? ומה עושים עם ברזל הרכב? ועוד תשובות במאמר שלפניכם.
במונח זה משתמשים אנשי מקצוע העוסקים בפירוק רכבים ישנים או רכבים תקולים ללא תקנה ועל כן מופנים לתהליך פירוק ומחזור של החומרים והחלקים המרכיבים אותם.
המונח ברזל משמש כמונח כולל המאחד את כל אותם החומרים מהם עשוי רכב, למשל, אלומיניום, פלסטיק, נחושת, פליז, ברזל (ערבוב של מתכות), גומי, בד ואחרים.
בכדי להימנע מפירוט של כל סוגי הרכיבים הללו ולחסוך זמן משתמשים במונח ברזל שהוא בכל מקרה גם הכמות הגדולה והכבדה ביותר של החומר ממנו עשוי רכב.
מדובר בחלוקה מקצועית מעולם מחזור חומרים. ביחס לרכב נוהגים להפריד את סוגי המתכות שבו למתכת ברזלית הכוונה, לפלדה וברזל על סוגיו, מתכות בעלות תכונה מגנטית ולמתכת לא ברזלית שבה נכללים כל אותם מתכות אחרות ללא תכונה מגנטית כמו, נחושת, נירוסטה, אלומיניום וכדומה. ההבדל נעוץ בעיקר בשיטת המחזור שלהם.
מחיר רכב שנמכר לפירוק אינו נמדד במשקל הברזל המדויק של הרכב או רק לפי מחיר הברזל כסחורה בשוק העולמי. המחיר נקבע ממספר פרמטרים נוספים כמו, סוג, גיל ומצבו המכני של הרכב, שוק החלפים שלו, היכן נמצא הרכב והובלתו למגרש הפירוק.
בנוסף, מכיוון ששוק מכירת רכבים לברזל (לפירוק) הוא שוק חופשי, לא מפוקח ואין מחירון כמו זה המוכר לנו ברכבי יד שנייה, המחירים מבוססים על תחרות בין עסקים. כמובן שזה מאפשר למוכרי רכבים לברזל לבדוק הצעות מחיר ולקחת את הגבוה ביותר.
מחיר השוק בשנת 2022 למחיר רכב לברזל נע בין 400 ₪ בקצה הנמוך ועד כמה אלפי שקלים בקצה הגבוה והכל בהתאם לנתוני הרכב.
משרד איכות הסביבה דיווח כי בשנת 2020 כ – 50% מהרכבים שיצאו משימוש עברו תהליך של מחזור.